SUMMERING AV ÅR 2008

Ännu ett härligt år i hundens tecken

Vi började året med en valputställning i Nyköping. Min gosse Egesz blev BIS 4. Ingen dålig start ;-).

Under våren har vi hunnit med ett par träffar uppe i Valla, Linköping. Det har varit ett bra ställe att träffas på och gå en promenad, träna lite och bara umgås över en fika.

I min hemmaflock är det mest Egesz som visat framfötterna i år. Han har plockat på sig fyra cert och nu väntar vi på hans tvåårsdag innan vi satsar på sista certet. Han har varit med på både Världsvinnarutställningen där han blev Juniorvärldsvinnare-08 och en resa ner till Ungern på Europavinnare. Där fick han Excellent och kom trea. Han är en riktigt snygg gosse som bara behöver lägga på sig lite mer massa. Egesz röntgades under hösten med Hd: A/B och Ed: UA. Han blev Årets Kuvaszhane 2008.

Zea har bara varit på två utställningar och den första tog hon cert och BIR på och på WW-08 fick hon excellent och tog r-certet. Hon har varit ur päls så därför har det inte blivit mer. Zea röntgades med Hd: A Ed: UA Patella 0/1 och i oktober parades hon med Leiionspitz Unic. På juldagen fick hon 4 vackra gossar och 3 underbara flickor. Hon kommer ställas under 2009 så fort hon är i form igen. Vi måste ju försöka få det sista certet.

Orphie har varit med på en del utställningar men i år har hon fått se sig slagen av yngre kommande stjärnor. Hon är dock fortfarande i form och hon fungerar fortfarande helt utmärkt även om man märker att hon ser lite sämre emellanåt. Hon föredrar att springa lös ute istället för utställningsringarna.

Verdi - Sorschies Ado har röntgats om med A/B och vi hoppas kunna använda honom i avel så småningom så vi kan föra den linjen vidare. Han har även varit i Norge och norpat ett cert och blev då både Norsk och Nordisk Champion - GRATTIS. Tyvärr har vi fått reda på att både Anya och Ronja har PRA - jag hoppas det tar många år innan de får besvär av den. Har även träffat Annie som fortfarande är den goa härliga tös hon alltid varit.

Bandi har varit i Norge och blivit Norsk Champion i år. Hon är även ögonlyst UA och planeras att få valpar med Czezar - kennel Three C's. Bator har varit på en del utställningar och på kuvaszspecialen och SBHK - Norje Boke tog han CK bägge dagarna. Buszas barn har synts en del ute i ringarna och de har placerat sig mycket bra. Jag är mycket nöjd över Zevilja som kommer röntgas under våren 2009.

Vi väntar på att Csigo ska plocka sitt sista cert, han har inte varit ute mer än ett par gånger under året. Sambo och Csibor är ögonlysta UA.

Sen har vi D-kullen, ett gäng glada tjejer. Dinka har blivit röntgad med Hd:A/B Ed:UA och tagit sitt första cert. Dias i Norge blev den första Championen - bara en dag före syrran Dajka. Dajka har även blivit norsk champion samt vunnit både Årets Kuvasz 2008 och Kuvaszspecialen. Dalya plockade snabbt sina tre cert och blev SUCH i Sofiero. Även Duna ligger med två cert i bagaget men hon blev mor ihop med Gaspar den 30/12 så championatet får vänta lite. Det blev 6 gossar och 4 tjejer och de är födda under Csigoras prefix. Duna är även ögonlyst UA.

Ur E-kullen har jag redan berättat om Egesz som är kvar på hemmaplan. Även Elemer har varit ute en del i utställningsringen med mycket bra resultat. Fler cert och cacib. Han är röntgad precis innan jul och vi väntar med spänning på hans resultat. Resten av E-kullen ska röntgas under våren. Tyvärr har Erzog och Eger lämnat oss, den ena pågrund av hans humör och den andra pågrund av en muskel/nerv sjukdom.

Många av mina valpar har även blivit gentestade för prcd PRA och ni kan läsa om deras resultat här

Yatzy, våran eurasiergosse. Han har utvecklats bra under året och matte Sofi har ställt honom en del och även varit på MH med honom. Han ska röntgas under 2009.

Även i år har nog Linda och Dajka varit det stora stjärnparet :-). De vann överlägset Årets Kuvasz 2008 titel. Jag ser fram emot deras planer för 2009.

 

Här är resultaten på Årets Kuvasz 2008

Hanar:

Sorschies Éber Egész  71p

Red Dog's Czaruso  67p

Sorschies Éber Elemér  60p

Three C's Feher Zeus  46p

Csigora Fajazo  39p

Tikar:

Sorschies Szép Dajka  92p

Red Dog's Czabina  68p

Sorschies Szép Dalya  66p

Three C's Feher Zelma  64p

Sorschies Szép Busza  59p

 

Det har varit ett år som jag sent kommer att glömma. Världsutställningen som var i Stockholm i år - Kuvaszspecialen med 65 kuvasz anmälda - resan till Ungern....

Sen har jag ju även träffat min stora kärlek, Bjørn Olav och med honom kom ju en del nya hundar in i bilden, Zeus - Csiriz - Hellie - Pumi och Lille My. Jag finns nu både i Sverige och i Norge. Man kan knappt se sig mätt på den norska miljön, fjällen, vattnet, skogen...

Jag har även i år lärt känna massor av nya härliga hundmänniskor och jag vill tacka mina vänner och valpköpare för ett härligt år.
Era framgångar är mina framgångar!

2009 börjar med att Zea har valpar. Den 3/1 föddes även vår nya lilla tös på kennel Leiionspitz. Vi planerar att ha en kuvaszkull till våren och eventuellt en till hösten. En del utställningar är inplanerade så som Kuvaszspecialen i Gränna och Eurasierspecialen. Norje Boke är ett måste. Årsmötet i SVKK i mars är inplanerat. Vi ska även ha en liten Dunabebis som ska bo hos Gereman. Sen hinner vi nog med ett och annat till...

Kramar till er alla